mardi 23 septembre 2014

Serbetli Cikolata Kare Tatlisi

Serbetli Çikolata Kare Tatlisi

Görüntüsü kadar, tadi da bir o kadar sahane bir pastayla tekrar karsinizdayiz :)




Şerbetli Çikolata Kare Tatlısı Keki için; 100 g şeker (1 çay bardağı) 50 g un (2 yemek kaşığı dolusu) 30 g kakao (2. 5 yemek kaşığı dolusu) 1 tatlı kaşığı kabartma tozu bir fiske tuz 5 yumurta Şerbeti için; 2 çay bardağı toz şeker 250 ml su (bir su bardağından biraz fazla) Vanilya muhallebisi için; 1 litre süt 1 su bardağı dolusu un 2 çay bardağı toz şeker 50 g oda sıcaklığında tereyağı (1 yemek kaşığı dolusu) 4-5 damla vanilya aroması veya 2-3 paket şeker vanilin (ben iki paket kullandım) muhallebinin üstü için : 200g siyah çikolata yarım çay bardağı sıvı yağ Küçük bir kasede un, kabartma tozu, kakao ve tuz karıştırılır. Ayrı bir kaba yumurtaların beyazı ve şeker alınıp 12 dakika mikser ile çırpılır. Yumurta sarıları tek tek eklenir çırpılır (yumurta sarısını eklerken karışıma iyice yedirtin, sonra ikinci yumurta sarısını ekleyip hala mikserle hiç durmadan çırpın, bu işlemi yumurta sarıları bitene kadar uygulayın). Daha sonra unlu karışımı yavaş yavaş ekleyin (birden hepsini dökerseniz köpükler söner ve kekiniz kabarmaz). Yağlanmış borcama dökülür, önceden ısıtılmış 180 derede 15-20 dakika pişirilir. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişirilir. Soğumuş kekin üzerine sıcak şerbet dökülür. Muhallebi malzemeleri bir tencereye alınır. Kıvama geldiği zaman vanilya eklenir. Soğuduktan sonra tereyağ eklenir ve iyice çırpılır. Kekin üstüne dökülür. Bir cezvede çikolata ve sıvı yağ kısık ateşte eritilir, ılıdıktan sonra muhallebinin üstüne dökülür. En az 2-3 saat dolapta bekletilir. çikolata donduktan sonra kare şeklinde dikkatlice kesilip servis edilir. Bu tatlıyı denemeyen çok pişman olur bayram için tekrar yapılması istendi. Keki ıslak browni tadında, muhallebisi de tavuk göğsü anımsatıyor. Not : - Muhallebinin üstüne çikolatanın yerine kavrulmuş badem, fındık veya sadece Hindistan cevizi serpebilirsiniz, her haliyle ŞAHANE -28*18 cmlik borcam kullandım. - Büyük yemek kaşığı kullandım.










vendredi 19 septembre 2014

Ispanak Sarmasi



IPANAK SARMASI
Malzemeler:

  • 2 demet ıspanak
  • 500 gr yağsız kıyma
  • 8 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • karabiber, pulbiber, kimyon, nane, tuz
Sosu için
  • su
  • 1.5 tatlı kaşığı salça
(sarmaları sardıktan sonra üstüne dökülecek )
Servis için :


yoğurt, sarımsak,tereyağı
                                                                                 
                                                                                  Hazirlanisi :

İlk önce ıspanakları yıkayalım ve 5 saniye kadar haşlayalım. Suyunu süzelim soğumaya bıraktım. Bu arada iç malzemelerini hazırlayalım. Soğanları robotta geçirelim, daha sonra domatesi rendeleyelim, maydanozları yıkayıp doğrayalım, salça, sıvı yağ, zeytinyağı ve baharatları katıp karıştıralım. Ardından kıymayı katıp karıştıralım ve en son pirincimizi yıkayıp harcımıza katıyoruz. Pazı sarar gibi harcımız bitene kadar bu işlemi uyguluyoruz. Ispanak sarmalarımızı bir tencereye diziyoruz, salçalı suyu yüze çıkana kadar ekliyoruz (üstüne tabak koymayı unutmayın). Kısık ateşte yarım saat pişiriyoruz. Servis edeceğimiz zaman sarımsaklı yoğurdumuz döküyoruz, arzuya göre kızdırılmış  tereyağını üstlerine gezdiriyoruz. Afiyet olsun :)



                                                                              

                                                                           

                                               





mardi 16 septembre 2014

Makarna Yuvasında Türlü Yemeği






Kaç Kişilik: 6-8 kişilik
Hazırlama: 35dk

Malzemeler :

Makarnası için;

1 paket makarna (penne makarna kullandım)
Makarnayı haşlamak için;

yeteri kadar su
1 yemek kaşığı tuz (yarısı suyun içine atılacak)
2 yemek kaşığı sıvı yağ (makarnanın suyu için)
3 yemek kaşığı tereyağ

Türlü yemeği için;

3 orta boy patlıcan
1 büyük adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
4-5 adet kabuğu soyulmuş doğranmış domates
1 adet doğranmış büyük biber
1 tatlı kaşığı domates salçası (silme)
1 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
karabiber
pulbiber
tuz

Hazırlanışı :

Makarna hazırlanışı :
Bir tencereye yeteri kadar su eklenir (tencerenin yarısına kadar yeterli olur). Kaynadıktan sonra sıvı yağ ve tuz eklenir. Makarnalar suyun içine ilave edilip pakette yazılan süreye göre haşlanır. Suyu süzülür, haşladığımız makarna tenceresine tereyağı eritilir, tuz eklenir ve pişmiş makarnalar ilave edilip karıştırılır. Makarnamız servise hazırdır.

Türlünün hazırlanışı:
Bir tencereye veya derin bir tavaya soğan ile sıvı yağ kavrulur, sarımsak eklenir. Salça eklenip bir kaç dakika kavrulur. Ardından domatesler eklenir, tencerenin kapağı kapatılıp biraz suyu salana kadar pişirilir. Biber eklenir, ardından patlıcanlar alacalı soyulup küçük küp halinde doğranır, domatesli harcımıza eklenir. Baharatları ve tuzu ilave edilip karıştırıldıktan sonra pişmeye bırakılır (gerekirse biraz sıcak su ilave edilebilir). Türlümüz servise hazırdır.

Servis esnasında yemek tabağına ortaya türlü koyulur, kenarlarına da makarna.
Afiyet bereketli olsun inşAllah :)

lundi 15 septembre 2014

Elmalı Halka Tatlısı (5 Dakikada)

ELMALI HALKA TATLISI




Hafta sonları ve çay saatlerine yakışan şahane bir tarifi, üstelik çok pratik lezzetli ve ekonomik. Buyurun tarife :)
Malzemeler :
  • 4-5 adet kabukları soyulmuş elma
Hamuru için :
  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tarçın (veya bir paket vanilya eklenebilir tarçını sevmeyenler için)
  • Yarım paket kabartma tozu (ben bazen eklemiyorum yine de çok güzel)
Kızarmak için
  • Sıvı yağ
Servis için
Pudra şekeri

Hazırlanışı :

Bir kaba hamur malzemeler alınır ve iyice karıştırılır. Su bardakların boyutları herkesin farklıdır, gerekirse süt ilave edebilirsiniz. Hamurun kıvamı hafif akışkan olması lazım. Bir tencerede sıvı yağ kızdırılır. Bu arada elmalar fazla kalın olmayacak şekilde resimde görüldüğü gibi kesilir. Elmaları bolca hamura batırıp orta ateşte yağda arkalı önlü kızartılır (servis tabağına havlu kağıt serilir). Servis esnasında pudra şekeri serpilir. Dışı çıtır bir hamur içi de elma kısmı fondan oluyor şiddetle tavsiye ederim :)
Afiyet bereketli olsun inşAllah.