samedi 22 novembre 2014

Havuçlu Bulgur Pilavı






Malzemeler : 
2 su bardağı pilavlık bulgur 2 adet kuru soğan 1 adet kırmızı biber 1 adet yeşil biber (ben bu defa eklemedim) 1 büyük adet havuç 3 adet domates 3 yemek kaşığı sıvı yağ 3 yemek kaşığı zeytin yağı 1 yemek kaşığı tereyağı 1-1,5 yemek kaşığı domates salçası Üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su Karabiber, pulbiber Tuz

Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağ ve zeytin yağı ile bir tencereye alınıp kavrulur. Ardından rendelenmiş havuç eklenip kavrulur. Tereyağ ve salça eklenerek kariştırılır. Kabukları soyulmuş, küp şeklinde doğranmış domatesler eklenip karıştırılır. Bulguru yıkadıktan sonra karışıma ilave edilir, tuz ve baharatlar eklenerek karıştırılır. 



En son biberler eklenir ve kaynar su ilave edilip kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika pişmeye bırakılır. Arasıra pilavı kontrol edebilirsiniz dibi tutmamasına dikkat edin.
Yanında tavuk, köfte, et ile tüketilebilir.






Afiyet bereketli olsun inşAllah :)

Karamelli Rulo Pasta (pişirmeden)





Bu pasta oldukca pratik, fırın derdi yok rulo pasta yapamıyorum sararken kırılıyor derdine de son :) Üstelik malzemeler herkesin bütçesine de uygun olarak yaptım ve kolayca herkesin evinde bulucağı malzemelerden dikkat ederek seçtim. Şiddetle tavsiye ettiğim bir pasta ilk yaptığım gün bitti ve çok güzel övgüler aldım :) Haydi buyurun tarife :)
Malzemeler :
Hamuru için : 2 paket sade bisküvi Hazır karamel sos
Muhallebisi için : 2 yemek kaşığı un 2 su bardağı süt Yarım çay bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tereyağ 1 çay bardağı hindistan cevizi (arzuya göre)
(1 paket vanilya da eklenebilir)
İçine arzu edilirse : Fındık, ceviz, badem veya damla çıkolata da olabilir (ben fındık kullandım).
Üzerine : Hazır çikolata sosu
Karameli kendiniz yapmak isterseniz : 1 su bardağı şekeri bir tencerede kısık ateşte karamel rengi alana kadar eritin. Bir su bardağı su ve bir yemek kaşığı nişastayı karıştırıp tencereye ilave edin. İlk başta şeker donuyor ve patlıyor dikkat edin ama daha sonra erimeye başlıyacaktır. Karamel yoğunlaşınca ocağın altını kapatın ve ılınmaya bırakın.

Yapılışı :
İlk önce hamuru için, rondoda bisküviler parçalanır ve bir kaba aktararak karamel sosunu yavaş yavaş ekleyip yoğruyoruz. Hamur toplandığı zaman kıvamı olmuş demektir. Hamuru streç filme sararak buzdolabına kaldırılır. Bu arada muhallesi hazırlanır. Bunun için tüm malzemeler bir tencereye alınıp kısık ateşte pişirilir ve en son tereyağ eklenip kariştirilir (eğer muhallebiniz çok koyu olduysa süt ekleyip çırpabilirsiniz, herkesin bardak ölçüsü farklıdır). Ben bir çay bardağı hindistan cevizi de ekledim ve iyice soğmasını bekledim.
Daha sonra resimde görüldüğü gibi yağlı kağıt serilir ve merdane yardımı ile hamur açılır :



Muhallebisi yayılır ve dilediğiniz iç malzemesi serpilir (ben tüm fındık kullandım kesildiğı zaman hoş bir görüntü oldu). Kolaylıkla rulo şeklinde sarıldığını farkedeceksiniz :


Rulo pastayı 15 dakika kadar buzdolabında dinlemeye bırakılır. Servis esnasında hazır çıkolata sosu dökülür ve dilediğiniz gibi süsliyebilirsiniz.



Afiyet bereketli olsun inşAllah :)
Not : Bu tarif tamamen bana aittir emeğe saygı lütfen, blog sayfamı referans gösterin.

vendredi 14 novembre 2014

Ebruli Mozaik Pasta

Bu tarif hem çok lezziz hem çok pratik, ekonomik ve de göreselliği oldukca göz alıcı :) Buyurun tarife...




Malzemeler :

2 paket petibör bisküvi
1,5 su bardağı süt 3,5 yemek kaşığı kakao 6 yemek kaşığı toz şeker 1 paket vanilya 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı 1,5 çay bardağı ceviz

Üzerine :

200 gr bitter çikolata (+ 5 yemek kaşığı süt)
100 gr beyaz çikolata

Yapılışı :
Bir kaba bisküviler kırılır (fazla ufalamamaya dikkat edelim). Bir tencerede tereyağ eritirilir ve diğer tüm malzemeler eklenip çırpılır. Bu karışım biraz soguduktan sonra bisküvilerin üzerine eklenir. Cevizler eklenip karıştırılır ve streç folyoyu tepsiye veya borcama yerleştirilip karışım dökülür. Elimizle veya yemek kaşığı yardımı ile düzleştirilir. Benmari usulü bitter çikolatayı sütle beraber eritilir ve resimde görüldüğü gibi her yerine gezdirilip yayılır. Hemen sonra beyaz çikolatayı da benmari usulü eritip resimde görüldüğü gibi uzunlamasına çizgiler yapılır. Bir bıçak yardımı ile bir yukarı bir aşağı olacak şekilde 1-2 parmak aralığında boşluk bırakarak çizgiler oluşturulur. Pastayı 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakılır ve dilediğiniz gibi kesilir.


Afiyet bereketli olsun inşAllah :)

lundi 10 novembre 2014

Muhallebili Kurabiye

Bu kurabiyeyi çok severim ve herkese tavsiye ederim özelikle muhallebi severler için bu tarifi çok seveceksiniz :) 




Malzemeler :
Hamuru için : 250 gr margarin 3 çorba kaşığı yoğurt 3,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu
Muhallebisi için : 1,5 su bardağı süt 1,5 çay bardağı şeker 2,5 çorba kaşığı un 1 paket vanilya 2,5 çorba kaşığı kakao
Üzerine :
Pudra şekeri
Yapılışı :
Muhallebiyi bir gün öncesinden hazırlanır. Bunun için bir tencereye bütün malzemeler alınır, ocağın altı yakılır ve çırpma teli ile muhallebi koyulaşana kadar sürekli kariştırılır. Piştikten sonra soğuma bırakılır ve buzdolabına yerleştirilir. Ertesi gün hamuru için, bir kaba bütün malzemeler alınır ve biraz yoğrulur (hamurun kıvamı çok yumuşak oluyor).

Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır, yuvarlak bir şekilde açılır ve ortasına muhallebi koyulup kapatılır. Katlı olan yerleri alta getirilir :



Önceden ısıtılmış 170 derecede 20-30 dakika arası pişirilir. Fırından çıkan kurabiyelere ilk sıcaklığı çıktıktan sonra pudra şekeri serpilir. Kurabiyelerimiz servise hazırdir. Afiyet bereketli olsun inşAllah




dimanche 9 novembre 2014

Börek Tadında Kek

Pazar kahvaltılarına ve çay saatlerine yakışan, böreğı aratmayan nefis bir kek tarifime doyamiyacaksınız :)





Malzemeler :

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 orta boy patates
  • 1 çay bardağı beyaz peynir
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet orta boy rendelenmiş soğan
  • Maydanoz
  • 2 – 2,5 su bardağı un
  • tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayabilirsiniz)
  • Karabiber, pul biber


Yapılışı : 

Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.
3 yumurtayı tuz ile özdeşleşene kadar çırpıp sıvı yağ, süt, rendelenmiş soğan, kaşar peyniri ve yoğurdu da ilave edip çırpmaya devam edin. Baharatları ekleyin. Un ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş karışıma ekleyin. Doğradığımız patatesleri de ekleyip iyice karıştırın. Son olarak doğradığımız maydanozları ve beyaz peyniri ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlanmış tepsiye dökün. 


Üzerine dilerseniz bolca susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin. Gerçekten börek tadında oluyor, tavsiye ediyorum. İki dilim kalmıştı buzdolabına koydum ve ertesi gün tadı daha çok güzel oldu, soğuk yemenizi öneririm. Afiyet olsun:)