mercredi 31 décembre 2014

Kahveli Pasta



Malzemeler :
y.k =yemek kaşığı 

Keki için : 
4 yumurta
4 Türk kahve fincanı şeker
4 Türk kahve fincanı + y.k un
1 Türk kahve fincanı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Muhallebi için : 
4 su bardağı süt
4 y.k un
1 y.k nişasta
1 çay bardağından biraz az toz şeker
1 y.k tereyağ

Aroması için : 
1 veya daha fazla tatlı kaşığı kahve
2 y.k kaynar su 


Tereyağ hariç bütün malzemeler bir tencereye alınıp orta ateşte sürekli çırparak koyulaşana kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılıp tereyağ ilave edip karıştırılır. En son kahveyle kaynar su karıştırılıp kremanin içine ilave edilir ve güzelce çırpılır. 

Üzerine : 
Krem şanti (tarife göre hazırlayın) 
Hindistan cevizi 

Yapılışı : 


Yumurta ve şekeri mikserle köpük olana kadar çirpılır. Diğer malzemeleri de ekleyip çirpılır. Önceden ısıtılmış 170 derecede kızarana kadar pişirilir. 

Soğuyan kekin üstüne kahveli muhallebisi dökülür ve spatula yardımı ile düzleştirilir. Krem şanti tarife göre hazırlanıp muhallebinin üstüne yayılır. Üzerine hindistan cevizi serpilir ve dilediğiniz gibi süslenir.  
Servis etmeden önce buzdolabında 3-4 saat dinlenmeye bırakılır. Afiyet bereketli olsun inşAllah :) 






Not : 
- akşamdan yapılırsa ertesi gün çok daha güzel oluyor.
- ıslak olsun diye ben keki bir çay bardağı sütle islattım (önce kürdan ile batirdim) 

lundi 29 décembre 2014

Mini pastacıklar





Malzemeler :

y.k =yemek kaşığı
Keki için : 4 yumurta 4,5 y.k un 9-10 y.k toz şeker Çeyrek limon suyu 1 çay bardağı su 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 3 y.k kakao
Krema için : Hazır pasta kremalardan olabilir veya : 3 su bardağı süt 2,5 y.k un 1 y.k nişasta Yarım çay bardağından biraz fazla toz şeker 1 y.k tereyağ
(Krema 'nın yapılışı : Tereyağ hariç bütün malzemeler bir tencereye alınıp orta ateşte sürekli çırparak koyulaşana kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılıp tereyağ ilave edip karıştırılır).

Bulamak için : Dilediğiniz dovülmüş kuruyemiş kullanabilirsiniz (ceviz, antep fıstığı, fındık, badem... )
Üzerine : Hazır çikolata sosu, arzuya göre meyvelerle süslenebilir.

Yapılışı

Yumurta ve şekeri mikserle köpük olana kadar çirpılır. Diğer malzemeleri de ekleyip çirpılır. Önceden ısıtılmış 170 derecede 35-45 dak pişirilir. Soğuyan kek su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesilip aralarına krema sürülür. Kenarlarına da krema sürüp dilediğiniz kuruyemişlere bulanır. Pastacıkların üzerlerine çikolata sosu sürülür, dilediğiniz gibi süslenir. Servis etmeden önce buzdolabında 3-4 saat dinlenmeye bırakılır. Afiyet bereketli olsun inşAllah :)



Not : akşamdan yapılırsa ertesi gün çok daha güzel oluyor.

Rulo Katmer Puf Poğaça


Kaç Kişilik : 8-10
Hazırlama : 45dk Pişirme : 30-40 dk

Malzemeler :
2 yumurta ( 1 tüm + 1 beyazı, sarısı üstüne) 1,5 su bardağı süt 1 paket yaş maya 2 yemek kaşığı toz şeker 1 su bardağı maden suyu 1 su bardağı ayçiçek yağı Aldığı kadar un 1 yemek kaşığı tuz
İçine: Beyaz peynir Rendelenmiş kaşar peynir (yağsız) 1 adet rendelenmiş soğan (arzuya göre) Maydanoz Karabiber, pulbiber
Sürmek için : 2 yemek kaşığı tereyağ Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzerine: 1 yumurta sarısı (önceden hamura ayırdığımız) Çörek otu veya kavrulmuş susam

Yapılışı : 

Ilık sütü yoğurma kabına alarak üzerine mayayı ve şekeri ekleyin. Maya çözüldükten sonra 5dk kadar bekleyin ve diğer malzemeleri de eklerek yoğurmaya başlayın. Çok sert bir hamur olmayacak şekilde az az unu ekleyerek yoğurun. Üzerini temiz bir bez ile kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin. Hamuru 3-4 bezeye eşit miktarda bölün. Her bezeyi diktörtgen olacak şekilde açın, tereyağı sürün ve iç malzemeden yerleştirin. Sıkıca rulo şeklinde sarın. 1-2 parmak genişliğinde kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, yumurta sarısını sürüp çörek otu serpin ve 200C fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.


Afiyet bereketli olsun inşAllah :)



Kartopu Tatlısı





Malzemeler :

Keki için : 

5 adet yumurta (yumurtalar iri ise 4 tane de kullanabilirsiniz) 1 nescafe fincanı toz şeker 1 nescafe fincanı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya (ya da limon kabuğu rendesi)
Kreması için:
3,5 nescafe fincanı süt 3/4 nescafe fincanı un 8 yemek kaşığı toz şeker 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Arasına (arzuya göre ):
Damla çikolata, çekilmiş badem, fındık, antep fıstığı vs.
Üst malzemesi için:
hindistan cevizi (bulamak için) 2 poşet krem şanti (tarife göre hazırlayın)

Yapılışı :

 

Bir kaba, yumurta ve şekeri mikserle 5 dakika kadar çırpılır. Un, kabartma tozu ve bir paket vanilyayı da ekleyip karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen borcama kek harcı dökülür ve 170-175 derecede 35-40 dakikada pişirilir. Yağlı kağıt kullanıldığında kek çok daha kolay bir şekilde borcamdan çıkıyor. Kek pişmeye yakın krema hazırlanır. Bir tencereye, süt, un ve şekeri alınır, muhallebi kıvamında pişirilir. Piştikten sonra altı kapatılır, yağı eklenir ve mikser ile yağ eriyinceye kadar çırpılır, kremayı soğumaya bırakılır (üstü kabuk tutmaması için ara sıra karıştırmakta fayda var). Krem şantiyi de süt ile çırpılır, buzdolabına kaldırılır. Pişen kekin üstü soyulup alınır. Kek iyice soğuduktan sonra iki kat olacak şekilde kesilir sonra kreması sürülür ve isteğe göre kuruyemişler serpilir. Rulo şeklinde sarılıp kesildikten sonra önce krem şantiye sonra hindistan cevizine bulanır. Buzdolabında 4 saat bekledikten sonra servis yapılır. Bu tarifi denemeyen çok pişman olur diyorum. 
Afiyet bereketli olsun :)


Not: kekin hamuruna rendelenmiş limon kabuğu eklenebilir. Siz dilerseniz kesmeden yapabilirsiniz rulo pasta gibi....

Ebruli Kurabiyesi (pişirmeden)






Ben fıstık ve badem karışımı yaptım, siz dilerseniz sadece fıstıklı ya da bademli veya fındıklı (üçü de karıştırabilir) yapabilirsiniz, tercihi size bırakıyorum. Veya 300 gr kuruyemiş ile 2 paket sadece bisküvi ile yapılabilir maliyeti daha az olur. Buyurun tarife :)

Malzemeler :

600 / 700 gr kavrulmuş kuruyemiş ( ben 250 gr badem ve 400 gr fıstık kullandım) Bir çay bardağı dolusu bal Yarım tatlı kaşığı tarçın (arzuya göre daha fazla olabilir). 400 gr çikolata (sütlü veya bitter ) 100 gr beyaz çikolata

Yapılışı

Kuru yemişleri robottan geçirin (çok ince olmayacak şekilde). Bal ve tarçını ekleyip harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün, kaşık ile yayın. Sonra bir bardak yardımı ile düzeltin, resimde görüldüğü gibi (bu işlem düz olmasını sağlayacak). Benmari usulü 200 gr bitter çikolatayı eritip harcın üstüne dökün, donmasını bekledikten sonra yağlı kağıt serin, üstüne tepsiyi yerleştirip ters çevirin. 


Kalan 200 gr sütlü çikolatayı dökün, beyaz çikolatayı da benmari usulü eritip resimde görüldüğü gibi uzunlamasına çizgiler yapın. Bir bıçak yardımı ile bir yukarı bir aşağı olacak şekilde 1-2 parmak aralığında boşluk bırakarak çizgiler oluşturun.


Çikolatanın biraz donmasını bekleyin (çok donarsa kesilmesi zor olur, kırılır), dilediğiniz gibi kesin. Kurabiyeler 2-3 ay muhafaza edilebilir. Şiddetle tavsiye ederim bayram için yapmıştım misafirlerden tam not aldı, çocuklar da çok sevdi. Afiyet bereketli olsun inşAllah :)


dimanche 21 décembre 2014

Labneli Meyveli Pastacıklar (Pişirmeden)

İstek üzerine yine çok pratik, farklı, lezzetli ve sunum ile iştah açan labneli meyveli mini pastacıklar tarifimi sizlerle paylaşıyorum. Ani misafirler için kurtarıcı bir tarif :)



Labneli Zeytinli Toplar Tarifi'nin Malzemeleri

2 paket sade bisküvi 1 çay bardağı süt 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında) 3 yemek kaşığı kakao 3, 5 yemek kaşığı toz şeker Bir çay bardağı kırmızı meyve (yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek veya frambuaz)
Labneli sosu için:
1, 5 yemek kaşığı labne peyniri 200 gr beyaz çikolata

Labneli Meyveli Pastacıklar (pişirmeden) Tarifi'nin Yapılışı

Bisküvileri elinizle veya robotta iyice ufalayın. Süt, toz şeker ve tereyağını bisküvilerin üzerine ekleyin. Kakaoyu da ilave edin hepsini iyice karıştırın. En son meyveleri katıp yoğurulur ve hamur haline getirilir. Streçleyip buzdolabına kaldırılır. Bu arada sosu için beyaz çikolatayı benmari usulü eritip soğumaya bırakılır. Labne peyniri ekleyip güzelce çırpılır. Kalıplara (ben kalpli bir kalıp kullandım) hamur doldurulur ve üzerlerine sos sürülür. Dilediğiniz gibi süslenir. Afiyet bereketli olsun inşAllah






Susamlı Rulo Katmer Poğaça

Farklı ve şık tarifler denemeyi çok seviyorum, bu tarifimde simit katmer ve poğaça tatlarını birleştirdim. Sonuç mu ? Son dilimler kapışıldı :)
Siz de sevdiklerinize, misafirlerinize farklı ve şık lezzetler sunmak istemez misiniz ? O zaman buyurun tarife :)



Hamuru için;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 25 gr yaş maya (bir paket)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un (3, 5 su bardağı, gerekirse un ilave edilebilir)
Arasına;
  • 80 gr yumuşak tereyağı (2 yemek kaşığı dolusu)
İç malzemesi için;
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz
  • karabiber
  • pulbiber
Bulamak için;
  • kavrulmuş susam
Yapılışı :
Bir kaba, mayayı toz şeker ve ilik süt ile eritip ve 5 dakika bekletilir. Bu arada dolaptan tereyağı çıkartılır ve iç malzeme hazırlanır.
Kabımıza diğer hamur malzemeleri eklenir ve unu yavaş yavaş dökerek yapışmayacak şekilde bir hamur elde edilir. Mayalanmasını beklemeden 6 eşit parça bölünür. Bir bezeyi dikdörtgen olacak şekilde açıp (altına un serperek) üzerine yumuşak tereyağı sürülür ve resimde görüldüğü gibi diğer hamur üstüne yerleştirilerek iç malzeme ilave edilip sıkıca rulo şeklinde sarılır. Yani toplam 3 rulo elde edilir. Bu ruloları bir veya iki parmak kalınlığında kesilir. Daha sonra kenarları önce yumurta sarısına sonrasında kavrulmuş susama bulanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 30 dakika mayalanmaya bırakılır. Önceden ısıltılmış 180 derecede güzelce pişirilir. Afiyet bereketi olsun inşAllah :)