samedi 28 février 2015

Kalpli Krep Modeli


Özel günlerinizde sevdiğinize şık romantik bir kahvaltı hazırlamak istemez misiniz ?  Buyurun kalpli krep tarifine...
 
Krep Tarifi :
 
Malzemeler :
...
3 tane yumurta
2 su bardağı un
2,5 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşıgı erimiş tereyağı (hamur o zaman daha lezzetli oluyor yumuşak oluyor)
pişirmek için sıvı yağı
 
Hazırlanışı :
Bir kabın içine 3 tane yumurta ekleyelim güzelce çırpalım. Unu, sütü (sütünüz azsa su eklenebilir) erimiş tereyağını ekliyelim ve güzelce çırpalım. Yeterince çırptıysak içerisinde hiç topaklanma kalmaz. Karışımımız akıcı hale gelsin. Pişirirken teflon tava kullanırsak daha iyi olur. Tavaya 1 çay kaşığı sıvı yağ koyup ısınmasını bekleyelim. Sıkma torbasına koyduğumuz hamuru kalp şekli verelim. Sonra kalbin iç kısmına dantelli şekiller verelim. Kalbin etrafına da birer damla akıtalım. Kalpli krebin diğer tarafını çeverip pişirelim. Hamur bitene kadar bu işlem yapılır. Afiyet bereketli olsun inşAllah :)

 


Sini Köftesi (kolay içili köfte)



Çok severek takip ettiğim ve tariflerine güvendiğim sevgili Cahide abladan "Sini Köftesi" (tepside kolay içli köfte) tarifini denedim (kendimden de bir şeyler kattım) ve sonuç çok daha hafif ve lezzetli oldu herkese iddetle tavsiye ediyorum :) Buyurun tarife geçelim...

 
Malzemeler :
 
4 su bardağı sarı ince bulgur (simit)
Islatmak için 3 su bardağı su
2 su bardağı un
4 adet küçük haşlanmış patates
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber
2 tatlı kaşığı kadar tuz
İç malzemesi :
4-5 tane büyük boy soğan
400 gr yağsız kıyma
1 yemek kaşığı karışık salça
Yarım demet maydanoz (ben kullanmadım)
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
karabiber,kimyon,pulbiber,az kekik ve çemen
1 adet çarliston biber
1 büyük domates
Arzuya göre dövülmüş ceviz (sevdiğiniz miktarda)
Üzeri için: 50 gr. tereyağı
 
Yapılışı :
Bulguru ıslatın, bu arada diğer içli köftelerde olduğu gibi içi hazırlayın.
Islanan bulgura un, salça, rendelenmiş patates tuz ve karabiberi katın. Azar su ilavesiyle yumuşak bir köfte hamuru elde edin.
Macun kıvamına gelmesi için robot makinesinde yaptım hiç zorlanmadan çok güzel bir sonuç elde ettim. Hamurdan elinize yumurta büyüklüğünde parçalar alıp yassıltın.
Yağlanmış tepsiye (ben büyük boy borcam tepsi kullandım) parça parça koyun ve elinizle bastırarak boşlukları doldurun.
Üzerine hazırladığınız iç harcını ekleyin.
Üst kısmı için ben streç film serip kalan hamuru ekledim ve merdaneyle borcamım boyutuna göre açtım böylece her tarafı eşit ve düz bir şekilde hamur elde ettim. Köftenin üstüne hamuru kapatın.
Köfteyi kek dilimler gibi dilimleyin.
Her bir dilimin üzerine bir parça tereyağı koyun.
200 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. (eğer köfte kısmı çok ince olmuşsa 30 dakika da yeterli olur).
Afiyet bereketli olsun inşAllah :)




mercredi 25 février 2015

Şerbeti Meyveli Yaşpasta

Bu pasta tamamen bana aittir, kendi sitenize veya blog sayfanizda olcaksa lütfen referans gösteriniz aksi taktirde hakkim helal değildir. Buyurun tarife geçelim :) 
Malzemeler :

Keki için : 

    4 yumurta
    1 çay bardağından az toz şeker
    3 buçuk yemek kaşığı un
    3 yemek kaşığı nişasta
    2 yemek kaşığı kakao ...
    1 yemek kaşığı sıcak su
    1 tatlı kaşığı kabartma tozu

    Şerbeti için;
    1 çay bardağı toz şeker
    2 su bardağı su
    1 küçük kase frambuaz puresi (dondurulmus)
    Labne kreması için :
    1 paket tuzsuz labne peyniri (400-500 gr)
    1 paket krem şanti (pakete göre hazırlayın, dilerseniz süslemek için ayırabilirsiniz)
    Jölesi için;
    2 buçuk su bardağı su
    1 çay bardağı toz şeker
    1 küçük kase karışık kırmızı meyve (dondurulmuş kullandım)
    2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme) 

    Yapılışı :
    Küçük bir kasede un, nişasta, kabartma tozu ve kakao elekten geçirilir. Ayrı bir kaba yumurtalar ve toz şeker köpük köpük olana kadar mikser ile çırpmaya devam ederken su eklenir. Daha sonra unlu karışımı yavaş yavaş ekleyin, birden hepsini dökerseniz köpükler söner ve kekiniz kabarmaz (bu asamada spatula kullanılır). Yağlanmış borcama dökülür, önceden ısıtılmış 180 derede pişirilir. Şerbeti için bütün malzemeler bir tencereye alınır, kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişirilir. Soğumuş kekin üzerine sıcak şerbet dökülür. Labne kremali malzemeleri bir kaba alınır ve iyice çirpilir, soğumuş şerbetli kekin üzerine dökülür.
    Jölesi için, bütün malzemeler küçük bir tencereye alınarak koyulasana kadar pişirilir . Kekin üstüne ılımış olan jöle dökülür.

     
     Bir gece dolapta dinlendikten sonra servis edilir. Vaktiniz yoksa en az 3-4 saat dolapta bekletilir. Dilediğiniz gibi süslenir. Afiyet bereketli olsun inşAllah :) 

      








dimanche 22 février 2015

Unsuz Patates Böreği



 Çocuklar için güzel bir tarifim "Unsuz Patates Böreği" bol protein ve kalsiomu olan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. 

Malzemeler : 

4 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı maden suyu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2,5 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
8-10 orta boy patates
1 çay bardağı beyaz peynir
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (arzuya göre ) 
1 adet orta boy rendelenmiş soğan (arzuya göre) 
1/2 demet maydanoz
tuz (peynirin tuzuna göre ayarlayabilirsiniz)
Karabiber, pul biber

Yapılışı :

Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.
3 yumurtayı tuz ile özdeşleşene kadar çırpıp sıvı yağ, süt, rendelenmiş soğan, kaşar peyniri, kabartma tozu, maden suyu ve yoğurdu da ilave edip çırpılır. Borcamı yağlayıp sırasıyla doğradığımız patatesleri, maydanozları, baharatları ve peyniri tepsiye dizilir. Üzerine dilerseniz bolca susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 50-55 dakika pişirilir. Gerçekten börek tadında oluyor, tavsiye ediyorum. Börek soğduktan sonra kare olarak dilimliyerek servis yapılır. Afiyet bereketli olsun inşAllah :) 





samedi 21 février 2015

Pratik Gözleme



 
 
Malzemeler :
 
yarım kilo yıkanmış doğranmış ıspanak
2 avuç rendelenmiş yağsız kasar peyniri
beyaz peynir
karabiber
pulbiber
3-4 adet yufka
 
üzerlerine sürmek için :
tuzlu tereyağı
 
Yapılışı :
 
Her yufka ikiye bölünür. Ortasına iç harçtan koyulur ve resimde görüldüğü gibi katlanır. Yufkalar bitene kadar bu işlem uygulanır. Orta ateşte tavada (veya sacda) gözlemelerin her iki yani pişirilir ve tereyağ sürülür. Sıcak servis edilir.Şiddetle tavsiye ederim, iç harcı bol olduğu zaman gözlemeler çok daha lezzetli oluyor benden söylemesi :)
Afiyet bereketli olsun :)

Not :
iç malzemeden kalırsa derin dondurucuya atabilirsiniz (ben öyle yapıyorum).

PORTAKALLI KEK

 
 
 
Malzemeler :

1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt...
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın (arzuya göre)
Portakal sosu için :

Bir büyük su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

Portakalın rendelenmiş kabuğu

Yarım tatlı kaşığı nişasta

3-4 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı :

Bir kaba 1,5 toz şekeri ile 3 adet yumurta çırpılır. Yarım su bardağı sıvı yağı ve 1 su bardağı süt eklenerek çırpılır daha sonra taze sıkılmış 1 su bardağı portakal suyu eklenir ve 3 su bardağı un ile 1 paket kabartma tozunu da ekleyip karıştırılır. 1 adet rendelenmiş portakal kabuğu da kek hamuruna ilave edilir . Yağlanmış kek kalıbına hamur dökülür. Önceden ısıtılmış 160 derecede fırında kızarana kadar pişirilir. Üzeri için bir küçük tencereye bütün malzemeler eklenip çırpılır ve ocağın altı yakılır (biraz kısık ateşte). Koyulaşana kadar pişirilir. Afiyet bereketli olsun inşAllah.